Praktische info

Eten en drinken:
Het water uit de kraan op Curacao en Bonaire wordt gewonnen uit zeewater en is op het beide eilanden zeer goed direct uit de kraan te drinken. Het leidingwater is wel duur dus houdt daar rekening mee door kort te douchen.
Omdat de hygiëne goed is, komen maag- en darmklachten weinig voor. Je kunt lekker genieten van het lokale eten en drinken.

Geld:
De munteenheid van Curaçao is Antilliaanse gulden, afkorting NAF (Nederlands Antilliaanse Florijn). En de biljetten lijken erg op de oude Nederlandse gulden biljetten van voor 2002 (maar dan met de Caribische vogels). De Antilliaanse gulden is vast gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.
Op Bonaire wordt betaald met Amerikaanse dollars, afkorting USD.

Je kunt overal op de eilanden pinnen bij ATM machines. Let er wel op om voor vertrek met je Nederlandse bank af te spreken dat je in het buitenland mag pinnen en je pas niet geblokkeerd is. Je kunt bij de meeste restaurants en supermarkten ook direct met pin of creditcard betalen.

Internet:
Wifi is op grote schaal gratis aanwezig bij restaurants en verblijven.
De mobiele provider Chippie/UTS biedt op Curacao en Bonaire mobiel internet met 4G snelheid maar dit kan duur worden met een Nederlands mobiel abonnement door de roaming kosten. Je kunt natuurlijk ook tijdelijk een locale prepaid SIM-kaart aanschaffen om kosten te besparen.

Vervoer:
De makkelijkste manier om het eiland te bekijken is door een auto te huren bij één van de verhuurbedrijven.
Je kunt zelf goed autorijden met je Nederlandse rijbewijs mits je rekening houdt met de volgende zaken:

 • Het verkeer rijdt aan de rechterkant van de weg (net zoals in Nederland). De maximum snelheid in de stad is 45 km/uur en daarbuiten 60 of 80.
 • Recht doorgaand verkeer op een T-splitsing heeft voorrang (dus verkeer van rechts heeft geen voorrang zoals in Nederland).
 • Op vierbaanswegen wordt links én rechts ingehaald en je bent niet verplicht naar de rechterbaan terug te gaan.
 • Anticiperen is erg belangrijk. Auto’s geven vaak geen richting aan dus slaan onverwachts af en stoppen ook ineens.
 • Bij regen worden de wegen spekglad dus heel langzaam rijden en veel meer afstand houden.
 • Mocht je betrokken raken bij een ongeluk, hoe klein de schade ook is: verplaats het voertuig niet (!) totdat de wegpolitie er is om een rapport op te maken.

Parkeren op Curacao:
Op Curacao rijdt iedereen met de auto simpelweg omdat het te warm is om te fietsen. Dus overal zijn voldoende parkeerplaatsen gemaakt. Alleen in Punda en Otrabanda geldt op een paar plekken betaald parkeren en het tarief is ongeveer NAF 1 per uur. Je dient dit CASH in de automaat te gooien en je kenteken in te voeren net zoals in Nederland.

Elektriciteit:
De elektriciteit op Curaçao en Bonaire heeft 110-130 volt stroom bij 50Hz. Veel apparatuur die je uit Nederland meebrengt zal er op werken, maar niet alles. Kijk op de apparatuur die je mee wilt nemen of het ook geschikt is voor 110 volt.
Er worden andere stekkers en stopcontacten gebruikt dus je hebt een adapter nodig. Bij de meeste hotels kun je de adapters lenen. Veel hotels en appartementen bieden standaard 220 volt elektriciteit aan met dezelfde stopcontacten als in Nederland.

Er zijn regelmatig stroomstoringen maar deze zijn vrijwel altijd van korte duur. Pas op dat de netspanning niet altijd constant is.

Navigatie:
Voor navigatie tijdens het rijden kun je de app van Maps Me gebruiken die ook offline (zonder mobiel netwerk of wifi) goed werkt zodra je de kaart van de Nederlandse Antillen gedownload hebt.

Veiligheid:
Curaçao en Bonaire zijn relatief veilig als je een aantal voorzorgsmaatregelen neemt:

 • Vermijd donkere steegjes en stille plekken en ga niet alleen geld halen bij een pin automaat, zeker niet ’s avonds. En wees alert of iemand je volgt na je geldopname eventueel met de auto.
 • Laat waardevolle spullen niet onbeheerd of onbeveiligd achter: gebruik de kluis in hotelkamer, huis of appartement.
 • Laat nooit spullen achter in je (huur)auto en laat het liefst je autodeuren open want autoruitjes worden veelvuldig ingetikt.
 • Laat geen spullen of tassen onbewaakt achter op het strand. Even het water in is voldoende voor een dief om jouw eigendommen mee te nemen.
 • Inbraken in woningen komen veel vaker voor dan in Nederland. Sommige inbrekers breken zelfs in terwijl je zelf in de tuin of op de porch zit.

Drugs:
Curaçao en Bonaire kennen veel strengere regels voor drugs dan Nederland: het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is ten strengste verboden. Er wordt door de douane actief gecontroleerd op drugsbezit waarna de gevangeniscel volgt.